Saturday , April 13 2024

Claes Nilsson & The Wheels – Crowheart

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, CNE Records, betyg: 5]

Claes Nilsson, med en bakgrund i countrygruppen Crooked Smile och med ett bluesigt debutalbum i ryggsäcken, har i och med Crowheart tagit ännu ett musikaliskt steg. Här rör det sig om singersongwriterstuket, countryinfluerad rock, övrig americana och sådana där låtar som skapar små coola filmer i huvudet på lyssnaren. En av dessa är “After this night is through”, med läckert munspel och twang-gura. En annan heter “Without you”. Jag är lite extra svag för sådana spår och Claes Nilsson har en mörk, melodisk och tillräckligt spännande röst för att få den typen av låtar att fungera riktigt bra. Däremot lever jag lika gärna utan akustiska gitarrtripper som titelspåret och avslutande “Alive”. I sådana stunder förlorar Claes Nilsson den magiska stämningen och egensinnet. Istället förvandlas han till en trist singersongwriter i mängden. Och sådana finns det redan för många av.
Rent allmänt torde Nilsson gå hem hos er som uppskattar The Band, Neil Young, Van Morrison och dylik rotrock med fötterna i den leriga åkerjorden. Personligen uppskattar jag stompigt bluesiga “Hard time” och “Homesick, broke and busted” med sin sköna slidegitarr. Det blir helt enkelt bäst när det svänger. Då fungerar Nilssons röst och det instrumentala glidet utmärkt och känslan i texterna når fram. Mer sånt till nästa gång.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …