Sunday , February 25 2024

V/A – The Punk Rock Movie

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[dvd, EMI, betyg: 8]

Helt ärligt: varken ljud eller bild är högklassig här, men detta är likförbaskat ett värdefullt tidsdokument och en helt nödvändig rulle för den som vill veta hur den första brittiska punkboomen lät, var och såg ut. Filmen som är gjord av Peter Clifton och Don Letts visar banden backstage, i turnébussar, framför en väldig massa speglar där det sminkas och fixas frisyrer, men främst live på legendariska scener som den på The Roxy och The 100-Club.
Här syns även punkpubliken som dansar pogo, injicerar narkotika på toaletter, har målade hakkors i ansiktet och säkerhetsnålar genom kinderna. En kille filmas i smärtsam närbild då han rispar upp hela magen med ett rakblad, så det är ingen film man visar för ungarna precis. Mest dominerande av allt är dock musiken. Av de engelska, verkligen betydelsefulla banden under de här tidiga punk-åren är den största missen att man inte fått med The Damned och Stranglers.
Medverkandelistan är annars imponerande lång. Vad sägs om: Sex Pistols, The Clash, Slaughter & The Dogs, Generation X med en ung Billy Idol sista kvällen på The Roxy, The Slits som repar inför en stundande turné, Subway Sect, Wayne County (& The Electric Chairs) som senare genomgick en könsoperation, bytte namn ifrån Wayne till Jayne och som alltid är oerhört underhållande att se live. Vidare visas Alternative T.V., Eater med ett äkta grishuvud på scenen som misshandlas brutalt och sedan kastas ut till publiken, Siouxie & The Banshees som knaprar vitaminer som andra punkband knaprade tjack, Johnny Thunders & The Heartbreakers (på tal om droger), X-Ray Spex med sångerskan Poly Styrene som alltid flydde ifrån folk och kanske mest ifrån sin mor, innan hon hamnade på psyket för en längre vistelse. Här ses Poly framföra “Oh, bondage, up yours” iförd hjälm ifrån andra världskriget.
Dessutom bör inte den underhållande intervjuen med Johnny Rotten ifrån 1983 missas, där Johnny dricker bärs och attackeras av ihärdiga insekter, medan Peter Clifton ställer frågorna. Kör gärna rullen en extra gång och lyssna på Cliftons kommentarer samtidigt. Sådant är ofta värdelöst när det gäller spelfilm, men i The Punk Rock Movie är möjligheten en tillgång.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …