Saturday , February 24 2024

Rektal Käse

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Att Rektal Käse fick en plats på Hultsfredsfestivalens Rookie-scen kom lika överraskande för honom själv som för alla andra. Linköpingsartisten hade bara släppt en demoskiva och gjort en enda livespelning innan Rockparty hörde av sig och ville boka det skräniga industrisynthprojektet till årets festival.

– När dom ringde från Hultsfred tänkte jag “fan vad kul”. Jag fick svara på frågor och medans jag svarade tänkte jag: “schabbla inte bort det här nu”, men dom hade nog redan bestämt sig.

Rektal Käses första spelning skedde märkligt nog på den lilla natursköna vispopfestivalen (!) “Sköna Gröna Grebo” förra sommaren. Rektal Käse uppträdde i gasmask, bondagebyxor och svart militär överrock, och var inte direkt i stil med de andra akterna på programmet.
– Arrangörerna ogillade det sista bandet och satte mig näst sist för att dom ville att jag skulle skrämma bort all publik.
Gjorde du det?
– Nej. En del gnällde över att det var oväsen och undrade hur länge till jag skulle spela, men de yngre gillade det.

Rektal Käse bildades år 2001och släppte en demo året därpå. Musiken beskriver han som rytmiskt oljud i stil med Sonar och Winterkälte. Förutom lite samplade tal är musiken helt instrumental. Vid konserter används projektioner med krig och våld som tema för att förstärka den apokalyptiska stämningen.

Hur kom du på namnet Rektal Käse?
–Jag var jävligt bitter och deprimerad, och eftersom allt kändes skit var “rövost” ett passande namn.
Det som räddade honom var Nine Inch Nails och Trent Reznor, som har blivit något av en husgud för Rektal Käse, även om det inte hörs så mycket i hans låtar.

Vad lyssnar du på för musik?
– Just nu är det mycket Dresden Dolls. Det är ett punkcabaré-band från USA, som var förband åt Nine Inch Nails under deras Europa-turné.

Vad händer framöver?
– Jag jobbar med nya låtar och ska försöka få ut min hemsnickrade skiva “Oh brothel, where art thou?” under sommaren.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …