Thursday , July 25 2024

Hets – – punk i raketfart

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Sjutton dagar från att första låten skrevs till att P3 hade fått den som singel. Längre tid ska det inte ta. Och det gjorde det inte heller för punkbandet Hets, med medlemmar från Laakso, Fireside, Monster och Dr Kosmos.

Det var runt nyår som medlemmarna festade till och kom på idén att starta ett band ihop. En månad senare hade man ett klart debutalbum och sju skivbolag som slogs om bandet. Snart ramlade det även in konsertbokningar och festivalgig på Popaganda, Hultsfred och Emmaboda. Gruppnamnet är onekligen passande.

–Vi hette “Eksem” i en vecka, men låtarna var för bra för att förknippas med band som Rövsvett och Räserbajs, säger sångaren Markus Krunegård och fortsätter:
–Det är konstigt att “Hets” inte var upptaget. Det fanns ett New Wave-band 1982 som hette så, men vi ringde och kollade med en kille och fick OK.

Den självbetitlade debuten släpptes i våras och innehöll träffsäkra texter om Ulf Lundell, 112-kvällar på Harrys och klassåterföreningar där alla säger “gud, va bra”.

Har du varit på någon klassåterträff?
–Vi hade en i en bowlinghall i Haninge, men jag vågade inte gå. Dom man är kompis med träffar man ändå.

Många texter handlar om den vanvettiga hets efterstatus och prylar som många har…
–För egen del har jag inga krav på extremt ekonomiskt välstånd., Jag är nog ganska levnadsglad, men jag tycker inte bitterhet behöver vara bara dåligt. Fråga om ett år, om det inte har hänt något med Hets då, ha ha.

Vem är bittrast i bandet?
–Det skulle vara alla dom som var påtänkta men inte fick vara med, dom lär ju vara bittra nu.

Är Hets bara ett sidoprojekt? Kommer ni fortsätta med de andra banden ni är med i?
–Folk tänker så mycket…som att man bara kan vara med i ETT band eller att man inte kan släppa två skivor samma år. Vi ska spela in vår andra skiva i augusti, den kommer låta som AC/ DC.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …