Friday , February 23 2024

047 – Robopop (Vi Tar CD:n Dit Vi Kommer)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Killing Music, betyg: 0]

Så var den här till slut, den “riktiga” debutskivan med 047. Trion har förvisso släppt några skivor i egen regi tidigare men det är först nu det börjar lossna för gruppen på allvar.

047 spelar bitpop, en genre som de senaste åren börjat få genomslag på bred front. Tidigare var musiken förknippad med dataspelsnördar, men idag börjar den bli allmängods. I alla fall i den lighttappning som förknippas med bland andra Slagsmålsklubben och Thermostatic. 047 spelar dock mer genuin bitpop

Även om jag uppskattar bitpopen så tycker jag att ofta att en hel platta blir tjatig i längden. Många gånger blir bristen på variation och originella idéer pinsamt uppenbar och alltihop låter då mest som skissartade idéer istället för färdiga låtar. Detta är ett problem som 047 inte är i närheten av.

Sällan har jag hört en hel platta bitpop med sådan variation som “Robopop” visar upp. Förmodligen kan detta föranleda bitpopens hardcorekärna att avfärda 047, men jag ser det snarare som en styrka. Klassiska spellåtar blandas med mer pop-, disco-, synth- och även technoinfluerade spår. När trion helt överraskande även börjar toasta i en låt inser man att 047 är killar med glimten i ögat som hellre bjuder på överraskningar än på det förväntade. Och snacka om att dom går iland med det!

Om du är nyfiken på genren är 047’s “Robopop” en utmärkt inkörsport. Gillar du det här så finns det många andra spännande artister att gräva fram.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …