Thursday , April 18 2024

Manitou – Deadlock

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 0]

De här finska medborgarna förenar dubbelkaggemetal, svulstiga melodier och ett modernt sound med mycket energi. Deadlock förvandlas således till en inte alls oäven hårdrocksplatta med smärre progressiva inslag. Personligen har jag lite svårt för de bombastiska refränger som emellanåt blir lite för kladdiga för min smak, men Markku Pihlaja sjunger skitbra och Markus Vanhalas sologitarr imponerar, liksom samspeltheten mellan trummisen Matti Suhonen och basisten Ismo Laukkanen.
Låtmaterialet varierar däremot rätt kraftigt. Delvis beror det på att rak metal i spår som “And the silence bites” och “Waste, damnation” blandas med mer progressiva tongångar i “The black meadow” och “Psychoracer”. Men också på att vissa låtar inte är lika minnesvärda som andra. Klarar man av ojämnheterna – och det gör nog de flesta – så finns här gott om god musik att headbanga loss till. “Black burning flame” med slide-lir av Janne Saksa, som också spelat in och mixat albumet, är till exempel en läcker sak där allting fungerar utmärkt och “By the waves of stars” blir man inte heller ledsen av. Manitou är kanske inte världens mest originella hårdrocksgrupp, men de har tillverkat ett välljudande album som bådar gott inför framtiden och som står pall för ett gäng genomkörningar i hörlurarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …