Cat5 – Cat5

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Service / Universal, betyg: 0]

Ur Lightbulb Project har ytterligare två projekt fötts. Dels Otur, som fått orättvist lite uppmärksamhet, dels Cat 5, som fått orättvist mycket uppmärksamhet. I alla fall om man jämför plattorna med varandra.

Cat5’s uppmärksamhet grundar sig främst i vad första singeln “Sexy” egentligen handlade om. Kritikerna menade att duon gjorde bort sig som hyllade bimboidealet, medan Cat5 själva menade att låten var ren kritik mot just bimboidealet. Personligen tror jag att Cat5 själva vet bäst vad dom avsåg, men att dom i så mycket att det blev för mycket och istället slog över varvid ironin helt försvann.

I vilket fall blev Cat5 ett strålande exempel på att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Duon har intervjuats i var och varannan tidning och fyllt de lokaler där de uppträtt. Och om vi lämnar texterna och deras medvetna eller omedvetna innehåll därhän (som jag fortfarande inte riktigt reder ut) måste jag säga att Cat5 vet hur man snor ihop en enkel melodi och hur denna skall arrangeras för att sätta sig direkt i skallen på lyssnarna. Snabba dansdängor som “Play This Loud” och singlarna “Sexy” och “Stretch And Bend” funkar precis lika bra som exempelvis balladen “Slow Down”.

Trots att skivan bara innehåller 10 spår tenderar den att bli lite enahanda och tröttsam i slutet. Konceptet håller inte riktigt hela vägen eftersom mycket låter ganska likadant, och om inte Cat5 skall hamna på dagsländetippen måste någon form av utveckling ske inför nästa platta. I alla fall om Cat5 har ambitioner att bli något annat än just bimboikoner för dansgolvet.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …