Saturday , June 22 2024

V/A – Äggröran 7

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Äggtapes & Records, betyg: 0]

Musikaliskt sett ligger det i punkens natur att inte utvecklas. Går ett band för långt utanför de traditionella gränserna är det nämligen inte punk längre. Däremot hade man kunnat tänka sig att i texterna hitta nya saker att revoltera emot, men på Äggröran 7 är ämnena ungefär desamma som banden sjöng om på 70-talet: snutar, royalism, världsfred och falska politiker. Och så försöker man provocera lite med sex, snusk, knark och allmänt griseri. Med andra ord: allting är som vanligt under de nitade läderpajarna, bondagebrallorna och snörkängorna.
Det förhindrar naturligtvis inte Äggröran 7 ifrån att vara en riktigt bra platta. Med 26 låtar och lika många grupper kan inte allt vara kanon, men jag tycker att den här samlingen håller hög klass och banden låter oväntat bra.
I facket “favoritgrupper” hamnar bland andra: Minusnoll, Troublemakers, Arabens Anus, Perkele, Pir 59, Jan Altsjö, Sista Skriket och Snorting Maradonas. Men det finns fler som tveklöst skulle kunna nämnas i positiva ordalag. Om sedan dessa band skulle hålla för egna fullängdare vet jag inte, men det finns mycket som tyder på att så är fallet. Slutligen kan jag bara konstatera att året är 2006, punken firar 30-årsjubileum och den svenska falangen av genren lever och frodas alltjämt, vilket Äggröran 7 tydligt visar.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …