Thursday , April 18 2024

Swing Of Sahara – Balk N Roll

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Heptown Records, betyg: 0]

Okay, här har ni en udda platta. Konvolutet är som taget ifrån en serietidning eller barnbok för de allra minsta. Bland gruppens instrument förekommer trumpet, flügelhorn, subkontrabasbalalajka (?!) och harmonika. Swing Of Sahara är danska, men säger sig spela musik ifrån ett fantasiland någonstans mellan Balkan och Sydamerika. Skivbolaget Heptown är ju som alla vet, svenskt. Musiken beskrivs bäst som ett gediget hopkok av genres. Här finns surf-pop, rock n roll, jazz, latin, mexikanskt, lite westernstuk och naturligtvis balkanmusik. Det mesta på Balk N Roll är instrumentalmusik, förutom ett par undantag.
Låter det splittrat? Det kan tyckas så på pappret, men på skiva fungerar det bättre än vad man kanske först kan tro. Dock krävs det ett tämligen öppet sinne för att ta en skiva som denna till sig i sin helhet. Vissa av de tretton låtarna tilltalar åtminstone mig mer än vad andra gör och vissa partier är lite i stökigaste laget. Ska jag nämna några av höjdpunkterna får det bli den skruvade rock n roll-dängan “El canibal”, sångförsedda mjukswingen i “Hajen” med sin barnramsenaiva text och den livsbejakande melodin i “Spanjolskij”. Men det finns mer än så att njuta av och har ni därefter behov av mer så har Swing Of Sahara albumet Nothing Toulouse från 2003 att sukta med också. Så det är bara att dyka huvudstupa i fantasilandet.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …