Saturday , April 20 2024

Diverse artister – Ström – Pausfågeln remixad

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[samling, Container Recordings, betyg: 0]

Som förhoppningsvis ingen Zero-läsare missat, så producerade Håkan Lidbo, Andreas Tilliander och Mats Almegård tillsammans ett av årets troligen viktigaste kulturhändelser med sitt radioprogram Ström, som sändes under tio veckor i början av året.

Ett av de stående inslagen var att man lät en framstående svensk electronica-artist remixa en pausfågel, denna stolta tradition som annars lades ner i samband med Sveriges Radios förnyande av kanalen P2. Nu kan vi äntligen avnjuta dessa produktioner igen, och dessutom i full kvalitet, då Container Recordings släpper samtliga sända låtar plus två bonusspår på CD.

Som vanligt på samlingsskivor så varierar stilarna enormt. Samtliga artister sätter sin personliga prägel på uppgiften och de flesta lyckas med bravur frambringa såväl sin egen electronicastil som den avsedda fågeln (vi testade på en ornitolog, han prickade in de flesta!).

Personliga favoriter:
Sophie Rimheden, som lyckas få näktergalen att svänga som aldrig förr.
Mokira, med en ovanligt suggestiv storspov.
Stockholmstrion Tape, vars nötväcka snarare sjunger Kraftwerk anno 1971.
Folie, som levererar en headbangande hardcore-rödvingetrast.
Håkan Lidbo, vars sommargylling verkar fångad på band medans den flugit vilse i Richie Hawtins studio.

Men det mesta är fantastiskt njutningsbart och klart rekommenderat, är man det minsta intresserad av electronica och våra svenska stoltheter på området så är detta ett måste-köp. Men fågelfantasterna måste varnas något, vår expert-ornitolog var kritisk mot två spår, Saralundens härmsångare (som framhöll fågeln i fråga för lite) och Midaircondos rosenfink (som han snarare tyckte lät som en örn). Kan ni ha överseende med detta kommer ni ha en helgjuten upplevelse framför cd-spelaren.

“Ström – Pausfågeln remixad” släpps i handeln 29 maj.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …