Saturnus – Veronika Decides To Die

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firebox Records, betyg: 0]

Danska Saturnus har två fullängdare och en mini-cd bakom sig. I sex år har bandet arbetat med Veronika Decides To Die, en titel som är tagen ifrån Paulo Coelho´s roman med samma namn, och även om bandmedlemmarna själva föredrar att kalla sig doomband så är detta mer av mjuk, melankolisk och lugn musik, än tungt metal-riffande. Melodierna och atmosfären känns snarare goth än doom, snarare Type O´Negative än Candlemass, mer vemodig höst än helvetes-vinter. Så visst är det här en behaglig platta att lyssna på när man är på det humöret. Det enda som periodvis stör mig är sångaren Thomas A.G.´s vokala konster. Han growlar ofta fram lyriken, vilket känns helt onödigt och lätt irriterande. En ren röst hade suttit bättre och gjort det lättare att uppfatta texterna. Annars finns här en hel del fina melodier och instrumental-insatser som säkerligen kan tilltala en publik, även utanför de renodlade goth- och hårdrockskretsarna. Musiken är nämligen drömsk, snyggt arrangerad och de långa låtarna får mig ibland att associera till Pink Floyd, även om Saturnus givetvis inte är några kopior av nämnda band. Sologitarren har en varm, vacker ton och Anders keyboards hjälper till att ge materialet en spännande och attraktiv ljudbild. En skiva för den som vill finna tröst och driva bort mörkret med mörker, men aningen för lång för sitt eget bästa.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …