Friday , February 23 2024

Steve Harley And Cockney Rebel – The Quality Of Mercy

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gottdiscs Limited/ Border, betyg: 0]

För fans av Roxy Music, David Bowie, T.Rex och den ursprungliga glamrockerans övriga 70-talsikoner, var Steve Harley & Cockney Rebel självklara hjältar. Med hits som “Sebastian”, “Make me smile (come up and see me)” och “Judy teen” vistades bandet på listorna och turnerade i världen. Kompgruppen Cockney Rebel sprack, men Harley fortsatte som soloartist, gav ut skivor och spelade hundratalet live-konserter varje år. Sedan senaste studioplattan, Poetic Justice, har dock nio år passerat. Men nu är äntligen The Quality Of Mercy här, Cockney Rebel har återuppstått i ny skepnad och Steve Harley har nyligen varit i Sverige och givit två efterlängtade konserter (i Stockholm och Göteborg).
The Quality Of Mercy är textmässigt ett väldigt personligt album, vars lyrik ramas in av många snygga melodier. Den som uppskattar album som The Best Years Of Our Lives och Timeless Flight kommer inte att bli besvikna. Låtar som “The last goodbye” (singeln drogs märkligt nog in), vackra “Saturday night at the fair”, mörka och gitarr-drivna “The last feast”, som handlar om Harveys dödsångest då han som barn låg på sjukhus på grund av polio, och fiolrockande “No rain on this parade” är samtliga läckra låtar i gammal, fin anda. Det är inget snack om saken: Steve Harley & Cockney Rebel är tillbaka med sin bästa studioplatta sedan 70-talets guldår, rösten är väl bibehållen och materialet är överraskande starkt. En höjdare!

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …