Eric Gadd – Eric Gadd

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Universal, betyg: 0]

Gotlänningen står i krona och kejsarmantel på omslaget. Efter alla år som “Sveriges soulkung” kände han väl sig så bekväm med epitetet att han kunde kosta på sig att driva lite med bilden av sig.
Och fortfarande gör Eric Gadd högkvalitativ mjuksoulpop, men konkurrensen har hårdnat sedan det tidiga 90-talet när han fick sitt genombrott. Då var han rätt ensam inom genren, idag är svensk soul snart lika etablerad som vilken annan musikstil som helst. Det märks om inte annat av att Gadds nya singel “Meet me here” faktiskt låg på svensktoppen i april.
Det är egentligen inget nytt under solen på hans självbetitlade platta. Sedan 1993 års album “On display” har Gadd hittat och renodlat sin stil. Som lyssnare vet man att man får välproducerad soul, ett välansat hakskägg och falsettsång, även om de där klockrena hitsen som “Wish I”, “Do you believe in me” och “Why don´t you, why don´t I” inte är riktigt lika lätta att hitta längre. Fast nya svängiga “No doubt about it” med 80-talssynthar får benen att vilja dansa, och det gäller flera av sångerna på plattan. Den moderna Gadd riktar sig ofta mer till höften än till öronen.
Ibland blir Gadds softa soulpop lite för inställsam och cool, men det är ju heller inget nytt. Det finns dock två saker som överraskar:
1. Tomas Andersson Wij, som vi främst förknippar med kritvit singer/songwriter-musik, har skrivit pressreleasen, men han har ju varit musikskribent så det kanske inte är så märkligt som det först verkar.
2. Petter är med och rappar, på svenska i annars engelskspråkiga låten, Paradise Peace of Mind, som han också står med som låtskrivare till.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …