En arbetsdag electronica – Skiftet

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petra Lo Turesson)

Vad är likheterna mellan Andreas Tilliander, Håkan Lidbo och Weiron i Ottan? Ett: De sitter alla och drar i reglarna på ett mixerbord. Två: De jobbar med stämpelklocka. Ja, egentligen så jobbade väl inte Robert Gustafssons figur Weiron under stämpelklockan på riktigt, och faktum är väl att det gör inte heller Lidbo och Tilliander. Förutom under en januaridag förra året, då arrangerades nämligen experimentet “Skiftet”.

Initiativtagare var Lidbo och etnologen Robert Willim. Det började med en studiodag som sedan blev till film, forskning och musik. Det hela samlat på skivan “Skiftet” som nu ges ut av Container och distribueras av Dotshop. Skiftet är en fristående uppföljare till skivan “IC1 – The Birth of Industrial Cool” som gavs ut för ett par år sedan. Då experimenterade 20 olika electronica-artister med ljud och stämningar från ett skånskt sockerbruk. På “Skiftet” har man nu tagit utgångspunkt i några cenrala idéer från industrisamhället, nämligen strikt inrutad och rutiniserad produktion under stämpelklockan. På det sättet ville Lidbo och Willim undersöka frågor om arbete och kreativitet.

Åtta olika artister stämplade in under arbetsdagen. Förutom de ovan nämnda också bland annat Johan Skugge, Hundarna från Söder och Jean Louis Huhta. Under de åtta timmar de var i studion improviserade de oavbrutet fram musik som ett arbetslag. Av de åtta timmarna inspelat material fick var och en av artisterna med sig en timme musik som de sedan mixade ihop till varsitt spår på högst fem minuter. De åtta spåren finns nu utgivna på en CD som även innehåller en film av Anders Weberg vilken skildrar dagen med hjälp av klipp från studion och intervjuer med de medverkande.

Nu i dag, 1 maj 2006, kan du alltså fira proletärernas dag med att undersöka frukterna av denna elektroniska arbetsdag.
Länkar finns till höger.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …