Saturday , February 24 2024

Dan Königsson – Norrlandshjärta-EP

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Frans Jahnstedt)

[ep, Royal Days/Promopop, betyg: 0]

Dan Königsson, uppvuxen i det lilla samhället Älvkarleby några mil söder om Gävle, släppte sitt första album Vägen Ut 2005. Ett album som jag ej har hört men enligt pressreleasen för denna Ep så var det ett debutalbum skapat under en depressiv period. Denna gång finns det mer framtidshopp i musiken, fortfarande enligt pressreleasen. Jag antar att Vägen Ut måste vara en mycket svart skiva för Norrlandshjärta är absolut inte någon munter historia.

Det är omöjligt att inte nämna Lars Winnerbäck i sammanhanget när man ska beskriva Dan Königssons musik. Det finns helt enkelt stora likheter, vilket är både positivt och negativt. Ingen idé att älta mer om det. På Norrlandshjärta visar Dan upp att han blir en singer/songwriter att räkna med även om Winnerbäcks kommersiella framgångar inte är att räkna med. Låtarna håller en jämn kvalité men varierar något. Från avskalade och dunkla “Bobby” till Winnerbäck-poppiga “Utan varandra”. Men det är i “Ljuset” och “Tusen små bitar” som toppen nås. Här finner Dan Königsson ett nordiskt vemod, med starka textrader och vackra melodier… och Dalälven hörs fortfarande brusa, även om Dan numera flyttat till Stockholm.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …