Prince – 3121

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Universal Records, betyg: 0]

Det lilla geni som föddes på Mount Sinai Hospital i Minneapolis, Minnesota 1958 har haft en minst sagt fantastisk karriär genom årens lopp. Prince skapade ett helt nytt sound, gav ut storsäljande plattor på löpande band, ett par filmer gjordes med honom i huvudrollen och han turnerade intensivt och skrev låtar som en arbetsnarkoman. Samtidigt medverkade han till att föra fram andra artister i scenljuset. Mot slutet av 90-talet däremot, blev det allt svårare att hålla reda på vad karln sysslade med. Under 2000-talet är det nog bara hardcorefansen och Prince själv som känner till alla detaljer i den alltmer sviktande och krängiga musikkarriär som tidigare avancerat så spikrakt uppåt.
Med 3121 klättrar Prince återigen i toppen av USA-listan som en miniatyr av King Kong och det är inte svårt att förstå. 3121, liksom förra albumet Musicology från –04, är ett lyckat album med stor igenkänningsfaktor. Plattan är inte nyskapande. Istället har Prince rätt och slätt undvikit den värsta experimentlustan och satsat helhjärtat på bra låtar. Det är funk, soul, pop och Prince-musik såsom vi vill ha den. Soundet är som alltid hans exklusiva och den som hunnit räkna ut Prince blir tvungen att tänka om. Artisten som en gång var en namnlös symbol är tillbaka på allvar. Inte bara på listorna, utan även i fansens hjärta och detta med hög kvalitet, precis som under storhetstiden, även om 3121 inte är någon ny Purple Rain.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …