Thursday , February 22 2024

David Gilmour – On An Island

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, EMI, betyg: 0]

Pink Floyd-gitarristen, åtta-barns farsan och sångaren David Gilmour har fyllt 60 år och nog känner man igen hans karaktäristiska röst och ljuvliga gitarrton. On An Island är mannens tredje soloplatta. Den senaste kom –84. Med Pink Floyd har inget hänt sedan videon och live-albumet Pulse släpptes –95, om man bortser ifrån det tillfälliga Live 8-giget förra året. Texterna till On An Island är skrivna av Gilmours livskamrat (och modern till fyra av ungarna) Polly Samson. Cd´n har producerats av Gilmour, Roxy Music-gitarristen tillika grannen Phil Manzanera, samt Chris Thomas. Samtliga spelar på plattan. Andra välkända gäster är David Crosby, Graham Nash, Richard Wright, Jools Holland och Robert Wyatt. Musiken är, inte oväntat, mestadels lugn och meditativ med en del riktigt fina melodier, solon på både gitarr och sax av Gilmour, samt ett flyt som periodvis påminner om både Floyd och artistens tidigare soloalster. Lite jazz-aktigt blir det i bluesen “This heaven”, men de verkliga höjdpunkterna hittas bland annat i titelspåret, “Smile” och “The blue”.
Jag vet inte om den här plattan kommer att växa ytterligare eller om den slutar som en hyllvärmare med tiden, men för närvarande fungerar den som en stillsam och avkopplande njutning som fyller den kyliga världen med sin värmande och meditativa närhet.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …