Iambia – Anasythesis

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[album, Progress Productions, betyg: 0]

Grekland är mer än bara Hawaiian Tropic doftande solstränder och fulla svenskar på solsemester. Iambia är något som så annorlunda som ett grekiskt ebm-band. Bandet har hållit på sedan början av 2000-talet och har nu blivit signade av det svenska bolaget “Progress Production”. Bakom bandet döljer sig de bägge grekerna Dimitris N och Louperkalleia.

Eftersom man är full av fördomar i dessa tider skall jag villigt erkänna att grekisk synth inte riktigt smakade när jag fick denna release i min hand. Men genast när jag satt i min CD-spelare fick jag ändra mig. “Anasynthesis” smakar bättre än vad mina fördomar försökt att lura i mig.
Iambia spelar rak och tuff EBM, de väljer att gå rakt på mål utan att krångla till det. Uppfinningsrikedomen är dessutom på topp. Plattan skruvas från höger till vänster och det känns aldrig riktigt tråkigt Bandet tenderar dock i att försöka skrämma sin publik, att skapa en slags känsla av skräck. Detta är något som man kan vända mot denna CD. Känslan infinner sig inte riktig och på det hela känns det ganska löjligt och torftigt. Låtarna Resurrect och Sepuku är de som sätter etsar sig fast vid de första lyssningarna. När Iambia hoppar över skäckpartierna blir bandet att räkna med på allvar!

Utan tvekan fungerar “Anasynthesis” på klubbar och dansgolv och jag kommer i fortsättningen inte tänka på fulla svenskar och OS när jag tänker på Grekland.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …