De/vision – – på turné med nya albumet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jörgen Malmqvist)

De/vision är aktuella med sin nya skiva “Subkutan” och en turné som bland annat tar dem till Göteborg och SAMA. Mitt under pågående turnéförberedelser tar sig Thomas Adam tid för att prata lite om De/vision, “Subkutan” och liveshowen.

Vi har en sista repetition kvar innan turnén drar igång och allt fungerar bra. Det kommer att bli en typisk De/vision show med en blandning av nya låtar och en del gamla klassiker. Förutom mig och Steffen Keth som är den andra halvan av De/Vision kommer vi att använda oss av en trummis samt en gitarrist på scen. Låtarna är lite annorlunda live jämfört med hur de låter på skiva, det blir inte lika elektroniskt. De som ha sett De/Vision tidigare vet vad som väntar. Det ska bli roligt att komma tillbaks till Sverige, även om jag personligen tycker att det känns som att vi hade större framgångar där när vårt sound var mer elektroniskt.

“Subkutan” innehåller mer inslag av modern dansmusik än era tidigare skivor, hur kommer det sig?
-Det tycker inte jag, säger Thomas med ett skratt, men visst, alla har sin egen uppfattning. För mig tar “Subkutan” vid där “6 Feet Underground” slutade. Jag tycker soundet är detsamma fast med en viss utveckling naturligtvis.

Skivan innehåller ett spår på tyska, “In Dir”. Det är den första låten på tyska på många år, hur kom det sig att det blev det en den här gången?
-“In dir” var den perfekta låten för en tysk text. Texten passade även in i atmosfären på låten och framförallt var den bra nog. Eftersom det inte finns många bra tyska band med bra texter, var det en utmaning att åter igen få skriva en text på mitt modersmål. De/vision har alltid varit ämnat för att nå utanför Tysklands gränser och då fungerar engelska texter bättre. Dessutom låter det engelska språket mycket bättre i musik, låtar med tyska texter riskerar att låta kitschiga och löjliga. Vem vet det kanske kommer fler sånger på tyska från De/vision i framtiden.

De/visions sound har ändrat sig en del genom åren, vad är det som gör att ni förändrar er?
-Vi vill göra den perfekta låten! Nä, jag vet inte riktigt. Vi behöver förnya oss då och då och vi vill gärna ta oss förbi olika gränser. Vi kan inte enbart fokusera på att göra en sak, det går att göra samma sak två gånger, men fortsätter man finns risken att man blir tråkig. Dessutom finns det tillräckligt med band som gör samma sak om och om igen, då behöver inte vi göra det också. Det är roligare att överraska både sig själv och andra när man gör musik.

Hur kommer De/vision låta i framtiden?
-Ingen aning, det enda jag vet är att det i grunden kommer vara elektropopmusik, med synthar och så vidare. Musiken kommer automatiskt när man börjar arbeta med nya låtar och man vet aldrig vart man kommer att hamna. Vi sätter oss inte ner och säger nu gör vi så här, utan vi utforskar nya idéer och ser vad som händer. Det finns ingen rak väg mot framtiden.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …