Tuesday , April 23 2024

Karacter – Karacter

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Archenemy Record, betyg: 0]

Det känns ganska uttjatat att prata om musik som låter retro. Efter electroclashvågen blev retro något positivt och eftersträvansvärt, och snart vart och vartannat band ägnade sig åt retrotrippar. Men trots detta måste jag erkänna att jag nog inte hört något efter 1986 som låtit så mycket retro som Karacter. Faktum är att Karacter har en så extremt gammaldags ljudbild att man lätt skulle kunna misstänka att detta egentligen är något okänt fynd som gjort i någon studio och som nu släpps med ett fejkat band. Men så är det givetvis inte.

Karacter är ett projekt som leds av Sean Drinkwater, som även är en del av gruppen Freezepop. Seans fascination för gammal synthbaserad musik får fritt spelrum på Karacters självbetitlade debutplatta. Det är med kärlek som Sean & co skapar musik som osökt för tankarna till artister som exempelvis O.M.D., John Foxx, Gary Numan och Human League. Det fanns även pionjärer i Amerika och det hörs släktskap med landsmän som Devo, O.D.W. och Espionage. Karacter är med andra ord som en ask Alladin, som innehåller en blandning av det bästa från olika typer och stilar.

Det intressanta med Karacter är att skivan är så perfekt gjuten i den elektroniska new wave formen att den till och med är behäftad med samma brister som många av den tidens skivor var. Exempelvis tenderar vissa låtar att bara bli fööör lååånga, säkert helt medvetet. Men det spelar egentligen inte så stor roll, för helheten är så bra, med alla coola ljud och hopplösa texter. Att äntligen få höra ännu en grupp som lyckas få till låtar som påminner om New Musik, vilket inte skett sedan Nasas missförstådda comeback 1999, känns som en gåva. Tack.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …