Sunday , February 25 2024

Anja Garbarek – Briefly Shaking

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Virgin/ EMI, betyg: 0]

Den här norska damen är dotter till jazz-saxofonisten Jan Garbarek och det hörs här och var, men någon ren jazzplatta är inte Briefly Shaking i vanlig mening. Anja som givit ut skivor sedan 1992 ägnar sig en hel del åt elektronik och ibland drar det åt Massive Attack-hållet, andra gånger gör sountracket till Twin Peaks sig påmint, plötsligt blir det lättare och ljusare pop för att i nästa stund hälsa på i Lydia Lunchs mörka kammare. För att uppskatta Briefly Shaking bör du således ha ett öppet sinne och gärna intresse för det oväntade och lätt excentriska och experimentella. Det ska dock klargöras att plattan inte är svår eller ogenomtränglig på något vis. Tvärtom är det mörka väl avvägt mot det ljusa, det skumma lättas upp av det vackra och det experimentella blandas väl med tämligen lättsamma popmelodier och refränger. Anja Garbarek har en ljus och relativt alldaglig röst som inte gör några exceptionella krumbukter, men den fungerar fint till den cinematiska inramningen och är njutbar att lyssna till. Har du intresse för Kate Bush, Brian Eno, Björk, Toyah eller någon av de redan nämnda artisterna bör du absolut kolla in Anja Garbareks nya. Den har en lugnande stämning och atmosfär som känns tilltalande och efter några intensiva lyssningar bygger låtarna och melodierna bo i lyssnarens innandöme. Inte alls tokigt faktiskt.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …