Missing Sound – Sveriges hemligaste band?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

De gav nyligen ut sitt självbetitlade debutalbum, men gruppmedlemmarnas identitet hålls än så länge hemlig för allmänheten. Enligt egen utsago har bandet “varit mer kända än de är”, men genom Missing Sound har de för första gången sysselsatt sig med elektronisk musik. Trots hemlighetsmakeriet lyckades jag få en intervju med Medlem 1 och 3. Och givetvis ville jag veta om Missing Sound är Sveriges motsvarighet till The Residents?
– Vi har ingen önskan att bli något annat än Missing Sound. En anledning till att vi valt att vara anonyma är att vi vill att albumet ska bedömas för vad det är och inte jämföras med vad vi har gjort på olika håll förut. Alla medlemmar har tidigare hållit på med musik i någon form. Vi har spelat i olika band, gjort produktionsmusik för TV, film och så vidare. Det vi hade gemensamt när vi startade i början av seklet var att vi var jävligt less på det vi höll på med. Vi ville göra något helt nytt som kändes spännande. Elektronisk musik kändes som den självklara vägen att gå, berättar Medlem 1.
Missing Sound har sin bas i Solna.
– Vi har vår studio i källaren under ett bageri där dom bakar smarriga bullar, avslöjar Medlem 3, som också berättar att bandets medlemsantal varierar.
Ingen i gruppen lirar i något annat band eller konstellation för närvarande.

Vad som sätter bandets fantasi i rörelse kan vara lite av varje.
– Jag vet inte om vi har några specifika influenser, men samtidigt så influeras ju alla av någonting. Inget föds ur ett vakuum. Det kan vara vilken sorts musik som helst som triggar igång ett beat eller en melodi i huvudet. Det behöver inte ens vara musik, det kan lika gärna vara ljudet av fötter som går på en grusgång.Vi vill göra musik som vi inte har hört förut och som samtidigt är tidlös. Om vi lyckas eller inte får andra bedöma, konstaterar Medlem 3.
– Vi lyssnar på all möjlig musik: elektronisk, klassisk, pop, ambient, experimentell, jazz, metal, hip hop, med mer. Det blir både nytt och gammalt. Kanske inte så mycket dansband. Andra influenser utanför musiken är mänskligt beteende, filosofer, absurdister, komiker, filmer, litteratur och konst i alla möjliga former, berättar Medlem 1.
Redan när Missing Sound startade hade de en tanke med vad de ville skapa. Medlem 1 berättar:
– Vi ville höra elektronisk musik, som på ett experimentellt och lekfullt sätt gick sin egen väg i en ny riktning och som kunde inspirera till eftertanke. Vi saknade ett sådant band, så vi var tvungna att uppfinna oss själva.

Medlem 1 föreslår att deras musik kan kallas för “nypop”, medan Medlem 3 berättar att han märkt att de flesta behöver höra bandets cd några gånger innan den sjunker in. Undertecknad håller givetvis med. Gruppens debutalbum är visserligen inte jobbigt svårtillgänglig, men det är inte heller något lättuggat blask Missing Sound har åstadkommit. Mottagandet av plattan har således varierat lite.
– Det har varit övervägande positiva omdömen, både från lyssnare och kritiker. Vi hade ingen aning om vad folk skulle tycka. Vi har ju gjort albumet för vår egen skull, så det är kul att höra reaktioner från helt andra perspektiv. Några sågningar har det också blivit, men det får man ta, tycker Medlem 3.
– Hellre det än ingen reaktion alls, skjuter Medlem 1 in.
Plattans röda tråd kan vara en aning svår att få grepp om medelst enbart logik, men Medlem 1 beskriver helheten på följande vis:
– Jag tycker att det finns en genomgående “själ” i albumet. Vi har försökt att förmedla sådant som inspirerar oss själva, men samtidigt har det varit en process där vi varit tvungna att hela tiden ifrågasätta det vi har gjort. Ibland har vi inte haft en aning om ifall det varit bra eller dåligt.
– Vi har kasserat en hel del låtar som inte passade in i helheten, säger Medlem 3.
Konvolutbilden till bandets skiva föreställer en person i kanin-dräkt framför en sjö.
– Omslagsbilden plåtades i samband med inspelningen av “The Hummer”-videon och vi gillade den så mycket att den fick bli omslagsbild också, säger Medlem 3.
– Vad den symboliserar får man fundera ut själv, menar Medlem 1 och därmed är den frågan utagerad.

Någon turnéplan finns inte bokad för ögonblicket. Frågan är om Missing Sound ens kommer att uppträda inför publik?
– Vi har inga planer på att spela live, säger Medlem 3.
– Det är givetvis något vi har diskuterat, men vi vill nog göra en platta till först, inflikar Medlem 1.
– Om vi ska uppträda inför publik över huvud taget, säger Medlem 3 tveksamt.
– Först och främst ska vi göra nästa video, fastslår Medlem 1.
– Om vi kommer att lira live så vill vi göra det till en unik upplevelse. Då ska det vara något som inte har gjorts tidigare. Det är inte säkert att det bara behöver vara i form av en konsert heller. Det finns andra alternativ. Det händer mycket inom den tekniska utvecklingen som öppnar nya möjligheter för vad ett gig kan vara, påpekar Medlem 3.
– Det finns ingenting som säger att det måste vara i en sluten lokal heller, menar Medlem 1.
Musikanterna tycks inte vara helt överens och vi lämnar ämnet. Istället frågar jag hur bandet kom fram till sitt namn.
– Vi skrev ner en massa ord och fraser på post-it lappar och så började vi pussla. Det tog några försök innan vi fastnade för Missing Sound. Det var en kombination av “missing Sam” och “sound” som vann. Namnet kan tolkas på olika sätt och vi tyckte att det passade bra till vad vi ville göra, förklarar Medlem 3.
Bortsett ifrån den nämnda videon ska det också komma en ny singel nu i vår.
– Vi har inte bestämt oss till hundra procent för vilken låt det blir, men det lutar åt “Tao doe dao (Tao da de do dei)”, avslöjar Medlem 1.
– Vi har en bunt embryon till nästa platta, men det är för tidigt att prata om den ännu, säger Medlem 3 och avslutar intervjuen i samma hemlighetsfulla anda som den startade.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …