Four Tet – Everything Ecstatic/Everything Ecstatic Part 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Domino Records, betyg: 0]

Instrumental electronica av modernt, avantgardistiskt slag levereras i ett dubbelpack, bestående av en ljud-cd och en dvd. Den sistnämnda består av tio videos/kortfilmer som ger en visuell dimension till musiken. Vissa av filmsnuttarna med tillhörande låtar, som “Smile around the face”, “Turtle, turtle upp” med tecknade bilder från ett slakteri och “Sleep, eat food, have visions” berör och är både se- och hörvärda, medan annat som “A joy” och “Fuji check” känns meningslösa och intetsägande. Filmerna är gjorda av folk som Woof Wan Bau, Jason Evans och filmsnuttar Kieran själv tagit lite överallt i världen.
Ljud-cd´n i sin tur består av fem spår där “Turtle, turtle up” är en förlängd version av dvd-låten. Här överstiger den 16 minuter i längd och innehåller en mängd variationer och teman som många gånger påminner om elektronisk friformsjazz, mycket på grund av de vildsinta trummorna. Del två av “Sun dreams and soil” kommer därefter och finns också med på dvd’n. De övriga tre audio-låtarna: “Watching wavelength”, “This is 6 minutes” och den femtio sekunder obetydliga “Ending” är inte med på dvd’n över huvud taget.
Four Tet’s musik är märklig. Ofta ger den ett blodtryckshöjande, smått schizofrent uttryck, som om den försöker spegla det moderna samhällets irrande, nerviga stressituationer, men samtidigt förmedlar den ett närmast atmosfäriskt lugn då man vant sig vid de rytmiska mönster och strukturer som hetsar trumhinnorna. Everything Ecstatic och Part 2-versionen är främst för er utan krav på kommersiell gångbarhet. Ofta spännande, men inte oavbrutet bra konstmusik, skulle jag vilja kategorisera dessa flippade utgåvor som. Definitivt ingen musik für allez, men gillar ni stökiga jazztrummor till era syntheskapader så håll till godo.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Ella Guru - No Strings Attached

Ella Guru – No Strings Attached

Ep:n No Strings Attached innehåller fyra spår, varav titelspåret finns i två versioner. Bakom namnet …