Thursday , February 22 2024

Galento – Golfstarblue

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dreamboat Records, betyg: 0]

Under januari 2006 kommer elektroniske konstnären Galento ut med en ny platta. Efter Between Stations (som jag tycker är hans bästa album hittills) och Bus And Bacon som har många fina spår, men också en del utfyllnad, känns Golfstarblue som en rätt ojämn historia. Titelspåret är tema till den märkliga dokumentärfilmen Plötsligt i Vinslöv som finns att köpa på dvd. Nästa spår, “Little tiger wood”, låter gammaldags men samtidigt modern och därefter följer helt oväntat inte mindre än tre valser efter varann: “Putt” som känns aningen ofullbordad, “Knickedicken…igen” och “Clubfoot”. Den sistnämnda är bäst, enligt mitt tycke. Det är sedan plattans totala lågvattenmärke kommer. Låten heter “Björn räknar bilar” och en manlig röst räknar upp bilmärken i över fem minuter, som en uttråkad unge på bilfärd med föräldrarna. Det är bara trist att lyssna till. Galento har en liknande låt på Bus And Bacon där en person uttalar sig om tåg och tågtider, men det snacket är så dumt att man åtminstone kan garva åt det. “Björn räknar bilar” innehåller däremot ingen humor alls och jag blir bara uttråkad. Golfstarblue avslutas därefter med instrumentalstycket “Nattspikar” som påminner lite om Brian Eno´s Music For Airports. Det är i sådana, ambienta och vemodiga stycken, som Galento har mest att ge. Förhoppningsvis blir det mycket sånt i januari-släppet.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …