16 Horsepower – 16 Horsepower Live

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[dvd, Glitterhouse / Playground, betyg: 0]

Colorados folkrockstoltheter 16 Horsepower gick i graven i fjol. Sångaren, grundaren och bakomliggande kreative kraftkällan David Eugene Edwards uttryckte att det fanns en meningsskillnad inom bandet och bestämde sig att istället fokusera på sidoprojektet Woven Hand. I höstas släpptes en 16HP-videosamling på DVD (recension finns på Zeros hemsida), nu har det alltså kommit en konsertdito. På två skivor återges en fullängdskonsert från Belgien –02, en kortare spelning från Tyskland –96, en repsession från Daves hemstad Denver, en kortare roadmovie samt ett utdrag från det som skulle visa sig vara bandets spelning, också från Belgien, –04.

Konserterna är filmade både ur ett publikperspektiv och uppifrån scenen, vilket ger en bra balans och en känsla av realistik. Ljudet lider dessvärre av kvalitetsproblem, till skillnad från det imponerande ljud som fanns med på videosamlingen. Det finns inget 5.1-stöd, bara en stereomix som emellanåt knappt passerar gränsen för vad som borde vara acceptabelt för en musik-DVD. När detta inträffar låter ljudet sprakigt och svajigt. Dessutom är mixningsnivåerna dåliga. I den annars mäktiga “Splinters” begravs Daves röst av en distorsionsvåg från gitarrerna. Men detta problem gäller som tur är endast för en minoritet av uppträdandena.

Om man bortser från mitt audiofila gnäll, är detta inget annat än en helig stund för dem som uppskattar den mystik och otroliga ambiens som 16 Horsepowers gotiska countrymusik omfattar. DVD:ns samlade repertoar ger en bra sammanfattning av bandets drygt decennielånga karriär. Som vanligt är Dave Eugene Edwards den store behållningen. Edwards rustika låtskrivande ackompanjeras av hypnotiserande narrationer, som ofta tematiserats av dennes kristna tro. Han är en enormt talangfull musiker med ett brett tillgänglighetsregister. Edwards kan göra alltifrån att sjunga pastoralt obehagligt till att lira en så pass svängig slidegitarr att den skulle kunna få Belsebub att stampa takten.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …