SAMA – Slagsmålsklubben om fjolårsvinsten

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Frans Jahnstedt)

Årets upplaga av SAMA börjar närma sig. Den 14 april är det dags för band som VNV Nation och Das Ich att beträda stora scenen på Trädgår´n i Göteborg. Några skandinaviska artister kommer också att beträda scenen för att ta emot priser för bland annat “bästa skandinaviska låt” och “bästa skandinaviska artist”. Du kan just nu vara med att påverka vilka det blir genom att rösta på din favorit här på Zeros hemsida.

Förra året vanns de ovannämnda kategorierna, kanske något överraskande, av electropartypoparna i Slagsmålsklubben. Jag tog kontakt med Björn i bandet för att ta reda på hur det känns att vinna SAMA- statyetter. Björn befann sig i Berlin där bandet numera figurerar och var fullt upptagen med att göra det en electromusiker förväntas göra.

– Jag håller precis på att göra en remix av Totos “Africa”. Vill du höra?

– OK, är det något som kommer på nästa album?

– Nä, det är ett soloprojekt kan vi säga.

– Jag skulle vilja ställa några frågor angående SAMA. Hade ni väntat er att ni skulle plocka hem två priser ifjol?

– Vi hade väl inte räknat med att vinna. Det var så att vi inte ens hade tänkt åka till Göteborg, eftersom vi inte hade råd. Så när skivbolaget började ligga på oss och ville att vi skulle åka började vi ju ana lite ugglor i mossen. Men att vi skulle vinna var ändå väldigt oväntat får jag nog säga.

– Med risk för att låta lite sportjournalistisk, hur kändes det?

– Jättebra. Jag ser Sama som det näst största musikpriset i Sverige. Å de som vinner grammispriser är ju bara en massa exportskit. Så det kändes jäkligt skönt att vinna just på SAMA. Det känns extra kul att det är publiken som röstat fram oss också.

– Det har talats en del om själva prisceremonin för Bästa Artist. Ni var väldigt exalterade och gick över tacktalstiden. (Om det nu finns någon sådan på SAMA) Vad hände egentligen?

– Ja, jag minns inte så mycket heller. Det var ett trevligt arrangemang överhuvudtaget. Å just den nervösa tackceremonin har jag bara ett svagt minne från men jag minns att vi hade jäkligt trevligt. Någon av våra bandmedlemmar florerade runt på scenen så konferencieren fick lyfta ut honom till sist.
.
– Har SAMA-priserna haft någon betydelse för er som band?

– Nä, det kan jag inte säga. Priserna gav oss inte någon massmedial respons och det hade vi väl heller inte räknat med. Fast det känns ju riktigt trist förstås. Men vi är ju inget band som svensk media är intresserade av. Det är ju bara ni på Zero som skriver om oss. Här i Tyskland går allt mycket lättare. Folk gillar electro och är intresserade av vår musik. Hela SAMA-grejen känns jäklig tysk. Går man ut i Berlin så ser man lika många som på SAMA, som har den där synth/goth-stilen.

– Tyskland ja, berätta gärna lite mer om det. Har ni flyttat ner allihop?

– Alla var här nu i januari-februari, annars är det Hannes och Beebop som saknas. Vi flyttade hit för ett halvår sedan ungefär och allting har gått 4 gånger snabbare än det gjorde i Sverige. Vi åker runt och spelar här i Tyskland och Österike, och om ett tag ska vi vara med på Tyskland motsvarighet till SVT. Tyvärr så jobbade inte vårt skivbolag mot utlandet så våra skivor finns inte här. Vi får ta med skivor och sälja på spelningarna. I fortsättningen kommer vi att släppa våra album på vårt egna bolag DjurandMir

För er som vill veta mer om Slagsmålsklubbens äventyr i Tyskland kan jag rekommendera TV-programmet Kobra i Sveriges Television som har gjort ett besök hos killarna i Berlin. Det är första gången bandet uppmärksammas i svensk TV. Kobra sänds på måndag den 13 mars, klockan 19:30 i SVT 1.

FOTNOT: I nästa nummer av Zero (som snart dyker upp) kan ni läsa ett mustigt hemma-hos-reportage, där Slagsmålsklubben visar sin Berlinvardag)

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …