Sunday , February 25 2024

Mario Adamson – Made In Yugoslavia

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rotor Records, betyg: 0]

Filmmusik är sällan lätt att recensera. Det underlättar inte när man har missat filmen heller. Är man dessutom inte insatt i traditionell Jugoslavisk och balkansk folk- och klassisk världsmusik så gör det inte saken lättare. Nåväl, vad jag vet om Made In Yugoslavia är i alla fall att Mario Adamson har skrivit merparten av musiken och att den framförs av bland andra musikkollektivet Keifest. Stråktrion består av Lisa Rydberg, Mikael Marin och Leo Svensson och sången framförs av Elvir Kurbegovic, Ivica Zubak (som också skrivit de flesta texterna) samt Lisa Holmqvist. Filmen hade premiär 2005 och plattan spelades in samma år. Slut på fakta. Hur låter det då? Jo, inte illa alls faktiskt, även om det ibland blir lite trist. Ofta är stämningen och atmosfären vemodig och sorglig på ett sådant sätt att den påminner om finsk tango och folkmusik. Texterna på jugoslaviska förstår jag inte ett smack av och instrumenteringen är jordnära och framförd på bland annat dragspel, saxofon, violin, trombon, cello, klarinett och bas. Ibland svänger det fint och även om min erfarenhet av kletzmermusik är ytterst marginell så är det vad jag associerar till i uptempo-spåren. En riktigt kul låt är för övrigt den gamla Anita Lindblom-schlagern “Sånt är livet” som framförs i en extremt medryckande version. Detta må vara filmmusik men den fungerar utan filmen också.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …