Wednesday , February 28 2024

Vinnarna av årets Manifestpriser

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Så har årets Manifestpriser delats ut. Manifestgalan är en musikmanifestation från Sveriges oberoende skivbolag. Och inga storbolagsartister är nominerade.

Galan och festilgheterna utspelade sig på Nalen i Stockholm och konferencier var Micke Wranell från Riksteatern Jam. Mellan hans tal och prisutdelningarna underhöll artister som Jenny och Sara Wilson, The Sweptaways, Taxi, taxi! och Sophie Måård.

Nedan följer samtliga pristagare från Manifestgalan 2006.

Elektronika/ Postrock/ Synth
Midaircondo
“Sällsam sång möter kristallklang, brus och tuggande rundgång. I ett svävande rum på gränsen mellan pop och experimentalism bor improviserat jazzblås granne med knastrande elektronik och hemsnickrad nyfikenhet.
Med sin spröda upplevelse-electronica bryter årets vinnare mot introverta laptop-mönster.”

Pop/Rock
The Embassy
“Efter tre år är konceptet fortfarande oförändrat, men likafullt ett modernt sound som genuint representerar svensk popmusik år 2005. Kraften av rena känslor, nyutsprungen förälskelse och musik så smärtande bra att det retar oss till vansinne. Valet till Årets Pop/Rock var inte enkelt men oundvikligt. För andra gången i Manifests historia: The Embassy för albumet Tacking.”

Jazz
Bobo Stenson Trio
“För ett lyhört ensemblespel i absolut mästarklass. Stensons rika och genomskinliga pianospel är liksom kamraternas moget och reflekterande. Med minimala åthävor, ett flortunt anslag och gemensam andning når trion maximal effekt i uttryck.”

Visa/Singer- songwriter
Lars Bygdén
“Efter att ha satt altcountryn på kartan med Thousand Dollar Playboys, blev 2005 året då soloplattan kom. Klingande Americana samsas med ren, skär pop och smäktande ballader av en låtskrivare med stor känsla. Må Lars Bygdén och “Trading Happiness for songs” inspirera till fler stordåd inom genren under 2006!”

Dans/House/Techno
DK7
“För deras egensinniga kombination av musikaliska återblickar och modern elektronisk dansmusik.”

Hårdrock/Punk
Grand Magus
“Ena ögat i den traditionstyngda backspegeln men blicken stadigt riktad framåt. Med knivskarpa riff är de ute efter hämnd – landets regerande metalkungar skall dräpas!
Nitar, läder och eld. Bombastiskt och teatraliskt. Hård, hårdare – Grand Magus.”

Folk/Världsmusik
Sofia Karlsson
“Med en legering av svensk vistradition, folkmusikalisk precision och lekfulla genrelån har Sofia Karlssons skiva Svarta Ballader gjort Dan Andersson omistlig för ytterligare en generation.”

Hip-Hop/R’n’B/Soul
Jaqee
“För ett debutalbum som med berått mod fyllts av så mycket influenser att den blir svårklassificerad. För den höga kvalitén, den ljuva rösten och de tunga men lekfulla produktionerna.”

Bästa liveartist
Timbuktu
“Med en överlägsen känsla för sväng har denna artist totalt dominerat allt från festivalernas stora scen till de minsta klubbscenerna under hela året.
Om inte solo så i konstellationer som kamraterna, Helt Off och givetvis kompad av sin funkarmé Damn! har han tagit gunget till helt nya höjder och på köpet blivit lika folkkär som Lasse Berghagen.
Vem har sagt att man inte kan vara alternativ och samtidigt den största?”

Nykomling
The Tough Alliance
“Under hela året har denna duo poppat upp dansgolv och med sina trallvänliga och
klockrena poplåtar kan de inte ha undgått någon.”

Bästa osignade band/Digfipriset
Intohimo
“Med sin energifyllda musik har de tagit en självklar plats på den svenska musikscenen. Och med sina starka kompositioner samt sitt originella uttryck är de nästa hopp på hardcorehimlen.”

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …