Thursday , February 29 2024

Dark Funeral – Attera Totus Sanctus

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Regain Records, betyg: 0]

Välkommen till den fjärde, mörka studiobegravningen i fullängdsformat, från svenska blackmetal-demonerna Dark Funeral. Den här gången sätter de hårt sminkade bandmedlemmarna spikar i åtta olika kistor, alla med mer eller mindre satanistiska titlar och utan ett spår av inställsamhet i uttrycket. Musiken till den här begravningen består av ödsliga melodier som kräver tid att få grepp om, ett snabbt mullrande helveteskomp som inte väjer för gravstenar, kyrkor och flyende präster, samt Emperor Magus Caligulas ondskefulla stämma som visar vägen via knappt hörbara texter. Det sistnämnda kompenseras dock via en snygg och utmärkt booklet som gör att ingen missar budskapet.
Problemet med den här begravningsceremonin är främst att låtarna är svåra att skilja åt. Det är ingen platta man får grepp om direkt, men efter några lyssningar kryper variationerna fram och även om de kunde vara större, så förmedlar Attera Totus Sanctus en atmosfärisk helhet, inte långt ifrån stämningen i en mörk, brutal och välgjord skräckfilm. Plattan är måhända inte bandets starkaste likskändning hittills, men nog gräver Dark Funeral upp en del döda kroppar med sin besatta frenesi och fans av bandets tidigare alster lär inte bli besvikna. Här råder inga fridfulla stunder och då kyrkogården är massakrerad återstår endast suset i öronen.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …