Wednesday , April 17 2024

Kultiration – Grogrund

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, I-Ration Records/ Compact Distribution, betyg: 0]

Lite reggae på svenska mår man aldrig dåligt av i vintermörkret. Speciellt inte när musikanterna låter så äkta Jamaicansk roots-reggae som Kultiration gör på Grogrund. För mig är detta Göteborgska band helt nytt och spännande, men de har cd´n Om Gaia i ryggen sedan tidigare. En rolig grej med Kultiration är att de använder sig av instrument som kontrabas, dragspel, fiol och bland gästerna finns Joakim Fritzner som lirar pedal steel på ett par spår. Inget av detta hör till vanligheterna inom genren, även om jag vet att till exempel Peps använde dragspel på en av sina bästa 70-talsplattor. I vilket fall som helst är det härligt när bandet väver in svenska folkmusiktoner i en låt som “Kupade händer” och vågar göra något oväntat av de utländska influenserna. Alltför många nöjer sig med att kopiera Bob Marley, Culture, Dr. Alimantado, Peter Tosh och de övriga förebilderna, så det blir extra kul och personligt när ett svenskt band bräddar sig och töjer gränserna såsom Göteborgarna gör. Dessutom – utan att göra avkall på de grunder som ger de rätta reggae-vibbarna. Det är snyggt jobbat. Egensinnig och lite småmärklig sång av Marcus Berg höjer intrycket ytterligare, även om texterna hörs lite dåligt ibland. En radanmärkning i det stora hela. Grogrund är en riktigt bra cd och Kultiration kan mycket väl bli Peps och DagVags allvarligaste arvtagare framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …