Wednesday , May 22 2024

Kate Bush – Aerial

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, EMI, betyg: 0]

Den originella och egensinniga Kate Bush är tillbaka efter tolv års tystnad och det är en återkomst hon inte behöver skämmas för. Mellan 1978 och 1993 åstadkom sångerskan/pianisten sju album, alla av mycket hög kvalitet. Vissa utgåvor var mer experimentella än andra, men ingen platta sjönk en millimeter under 3-betygsstrecket. Det gör sannerligen inte Aerial heller. Denna dubbel-cd är inte fulländad. Det finns några mindre intressanta spår på den, men dessa är få och med tanke på speltiden (cirka 80 minuter) är det förvånansvärt att de halvdana låtarna inte är fler än vad de är. Kate har titulerat första skivan A Sea Of Honey och den andra (en konceptvariant i nio delar, där ljus och fågelsång är viktiga ingredienser och där lyriken leder från eftermiddagen och fram till soluppgången nästa dag) kallar hon A Sky Of Honey. Nu behöver man inte nödvändigtvis känna till den detaljen för att uppskatta plattan. Låtarna på Aerial bildar en fungerande helhet, som på vilken lysande popplatta som helst och således räcker det gott att luta sig tillbaka, lyssna, njuta och helt bortse ifrån storyn och eventuellt analyserande av innehållet. Däremot kan man givetvis – för den som har den läggningen – också gå in mer på djupet av plattan. Jag ser det inte som någon nackdel, utan tycker tvärtom, att ännu en dimension gör Aerial dubbelt så spännande.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …