Thursday , June 20 2024

Mick Rock/David Bowie – Moonage Daydream – The Life And Times of Ziggy Stardust

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[bok, Cassell Illustrated, betyg: 0]

Inget ont om Anton Corbijn, men Mick Rock innehar definitivt titeln som historiens (hittills) störste rockfotograf. Med sina legendariska bildserier på bland andra Lou Reed, Syd Barrett, Iggy Pop, Queen, Blondie, The Sex Pistols och The Ramones har han inspirerat en hel generation unga musikjournalister. Än i dag räknas Mick Rock som en av rockvärldens absolut främsta fotografer och bland hans senare samarbetspartners kan nämnas R.E.M, The Chemical Brothers, The Killers och The Libertines.

Vem David Bowie är känner ni (förhoppningsvis) alla till. Den sofistikerade britten har gjort ett massivt intryck på den alternativa musikscenen. Utan honom hade genrer som britpop, new romantic och ambient techno förmodligen aldrig slagit igenom. Utan honom hade artister som Simple Minds, Duran Duran, Suede, Placebo, New Order, Marilyn Manson, Nina Hagen, Eurythmics, Thomas DiLeva, Visage och Moby antagligen aldrig börjat göra musik.

Vissa av er kanske tänker på Bowie som en snäll farbror som knåpat ihop några snygga poplåtar (exempelvis “Life on Mars” eller “Rebel Rebel)? Andra kanske ser bilden av en solbränd och smörig entertainer som sjunger “Let’s Dance” framför sig? Okej, ni får tänka om lite. Den David Bowie jag refererar till är nämligen intressantare än så.

Under 70-talet experimenterade Bowie friskt med olika alter egon. Under slutet av årtiondet iklädde han sig till exempel rollen som utmärglad och melankolisk synthgreve i Berlin (The Thin White Duke). All heder till denna likbleka gestalt, men jag tänkte istället prata om hans något tidigare (och sannolikt mer kända) persona, Ziggy Stardust.

Ziggy var en bisexuell rymdman med rakade ögonbryn, hennafärgad hockeyfrilla och tämligen galna kläder. Han förärade vår planet ett kort besök och spelade in en lysande skiva (The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars) innan han metamorferade till Aladdin Sane (nästa alter ego) och försvann över Atlanten.

Nåväl, någon gång i början av 70-talet fick Mick Rock (då en ganska ung och experimentell fotograf) upp ögonen för Ziggy Stardust. Han inledde ett samarbete med Bowie och tog under de kommande åren fler än 600 foton på den extravagante rymdmannen. Detta leder oss fram till produkten jag nu recenserar: den snygga fotoboken Moonage Daydream.

Moonage Daydream är en sammanställning av Mick Rocks snyggaste foton från Ziggy Stardust-perioden. Och de är verkligen briljanta. Rocks känsla för ljussättning och bildkomposition i kombination med Bowies fotogenetiska utstrålning gör den här boken till en verklig fröjd.

Förutom ett stort antal snygga studio- och konsertbilder bjuds det även på mängder av spännande backstagefoton (exempelvis från hedonistiska efterfester med kompisarna Iggy Pop och Lou Reed). Som komplement till det utsökta bildmaterialet innehåller boken även texter av Rock och Bowie. Den förstnämnde berättar om fotosessionerna och den senare förtäljer anekdoter från Ziggy-perioden. I synnerhet Bowies bidrag är intressanta och läsvärda. Han berättar till exempel om vad som inspirerade honom att skapa figuren Ziggy Stardust (det visar sig vara ett hopkok av filmen A Clockwork Orange, traditionell japansk teater, avantgardistisk rysk balett och den amerikanske kultartisten The Legendary Stardust Cowboy). Som bonus innehåller Moonage Daydream även tidningsnotiser, spelscheman och kommentarer från mer eller mindre intressanta kollegor (allt från Brian Eno till Elton John).

På det hela taget är det en mycket trevlig fotobok. En bättre inspirationskälla för unga fotografer är det faktiskt svårt att föreställa sig. Läsvärdet är inte riktigt lika högt, men den innehåller i alla fall ett par historier som borde få alla Bowiefantaster att le belåtet i skägget.

FOTNOT 1: Jag har valt att inte betygsätta boken enligt den vanliga Zero-skalan.

FOTNOT 2: Om ni inte är insatta i Bowies helt makalösa musik rekommenderas främst plattorna: Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, Station To Station, “Heroes”, Scary Monsters (and Super Creeps), 1. Outside och Heathen.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …