Monday , February 26 2024

Delia Gonzalez & Gavin Russom – Days of Mars

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Mauro Rongione)

[album, Dfa/EMI Records, betyg: 0]

Mitt i midvintermörkret som griper tag om ens frusna själar kommer debutalbumet “Days of Mars” med den elektroniska-performance duon Delia Gonzalez och Gavin Russom.
Detta är faktiskt ett av de mest spännande skivreleaserna år 2005. CD:n är en inspirerande odyssè djup in till den analoga Moog synthesizerns land. Året var 1997 när Delia mötte Gavin Russom a k a The Mystic Satin i New Yorks virvlande, kreativa konstvärld. Gavin hade länge byggt hemmagjorda analoga synthar och tillsammans började de snart samarbeta i olika projekt inom udda mode, konst, film och musik. Skivans titel är hämtad från en boktitel av författaren Winifred Ellerman Bryher, känd “inne-figur” i 20 talets Paris och polare med bl a Hemingway, Joyce och Getrude Stein.
Delias och Gavins symfelectronica är en fullständig knockout. Kosmiska irrfärder, flytande runtom gåtfulla supernovor tillsammans med electro-förfäder som La Monte Young, Terry Riley, Vangelis, Cluster, Dies Irae, Patrick Vian, Manuel Göttsching/Ashra, Harmonia, Brian Eno, Edgar Froese, Michael Hoeing och Tangerine Dream.
Skivan är vacker, hypnotisk och meditativ med 4 st långa andliga instrumentala stycken. Man sugs in i analoga pulserande synthbeats och ut i episka elektroniska meditationer. Dess energi i visuell långsamhet skapar drömmar av en dimension bortom dagens “enkla-komplexa” verklighet. “Days of Mars” kan även vara en rymdresa i fyra delar bortom den “röda planeten” med ett obligatoriskt stopp på en utopisk rymdstation, för att samtala och dricka en latte med pistagelikör med superdatorn HAL.
Lyssna på spåret “Rise”, där synthesizern väver spindelväv utav melodiska, pulserande, släpande analoga tonsekvenser förgyllda med basdroppar. Musiken har ett markerat repetitivt “gung” som förstärker släktskapet med skivor som Tangerine Dreams “Ricochet” och Michael Hoeings “Departure from Northern Wasteland”.
Visst är denna skiva så lysande att klockorna riskerar att stanna. Personligen har den återskapat min lust att leka Major Tom och sväva ut i den yttre rymden…Avslutningsvis är den en perfekt introduktion till space-rock-genren för den helt novise.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …