Thursday , February 22 2024

The First Miles – Aim For The Heart, Go!

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Little Bad Bear/Noiz Music/EMI, betyg: 0]

Alternativcountry är ett märkligt begrepp. Ren honky tonk – så kallade fyrfyror med steelguitar och fiddle i kompet – har på senare år i USA börjat kallas för just alternativcountry eller progressiv country, trots att stuket egentligen är traditionell country och låter såsom country har låtit sedan 40- och 50-talet. När en artist som Dale Watsons musik kallas för alt.country istället för trad.country lever man verkligen i upp och nedvända världen. Och när mycket av den ytliga rock/pop-musik med countrytendenser som Nashville producerat under de senaste 20 åren kallas för traditionell country istället för det mer rättmätiga crossover-country så är någonting väldigt uppfuckat någonstans. Inte konstigt att renodlade amerikanska countryartister överger Nashville. Inte heller är det underligt att lilla hålan Austin i Texas blomstrar som aldrig förr och har blivit en riktig guldgruva för äkta, traditionell countrymusik.
Vad har då detta att göra med danska gruppen The First Miles? Enkelt. De lirar inte country. Kalla det möjligtvis alternativcountry, countryrock eller allra helst: americana. För det är vad The First Miles handlar om: rock, pop och rotmusik med vaga countryinfluenser. Och sin americana gör de bra, inget snack om den saken. Jeppe Foldager skriver fina texter och sjunger med en hest tilltalande röst som passar bandets melodier. Refrängerna sätter sig ofta och plattan är tämligen jämn. Så ducka inte för den här. Ta den bara för vad den är.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …