Sunday , February 25 2024

Spetsnaz

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Emma Olofsson)

Örebrobandet Spetsnaz är i inspelningsskedet av sitt andra album. Tillsammans med band som Sturm Café, Dupont, Militant Cheerleaders On The Move med flera, tillhör de Sveriges EBM-scen. Vi tog tempen på bandet med några korta frågor till sångaren Pontus.

Vilka är Spetsnaz och hur lyder historien bakom bandet?
– Dagen efter attacken på Twin Towers i N.Y 2001 satt Stefan och jag på puben och glodde på TV. Jag hade länge velat starta ett nytt EBM-band, och eftersom Stefan närt samma idé så nappade han direkt. Vi bestämde ett livedatum så vi inte kunde banga, utan var tvungna att göra några låtar, och på den vägen är det.

Vem gör vad i bandet?
– Jag skriver all musik och text, Stefan spelar trummor. Detta faller sig naturligt eftersom Stefan inte är en dators bästa vän. Vi producerar dock allt färdigt material tillsammans.
Vad är på gång just nu?
– Vi har just avslutat arbetet på en ny singel kallad Degenerate Ones. Nästa album ska släppas i början av 2006 och kommer att heta Totalitär.

Hur kommer Totalitär att låta, och hur skiljer sig ljudbilden från tidigare material?
– Ljudbilden är något mer komplex, mer och spretigare ljud, men det är fortfarande EBM. Vi är väldigt nöjda med resultatet hittills, texterna har blivit riktigt bra. Mer bisarr humor har smugit sig in också.

Varifrån kommer namnet Totalitär?
– Namnet Totalitär har hängt med sedan vår första turné i Tyskland 2002. Vi har alltid varit fascinerade av totalitära system och extrema idéer, och ville ge andra albumet ett slags tema. Vi har dock avvikit en del från temat allt eftersom arbetet fortskridit, så det har tagit en mer personlig prägling.

Spetsnaz är kända för att ha en scenshow lika energisk som musiken, inkluderande både en vild Pontus bakom mikrofonen, och Stefan misshandlandes trummorna.
Finns någon turné inbokad i samband med skivsläppet?
– En Europaturné planeras just nu för fullt av vårt tyska skivbolag Out of Line, men inga datum finns att avslöja än…

Vad tycker ni om ert tidigare material idag? Vilken av era gamla låtar är ni mest nöjda med?
– Trodde att vi skulle vara “tröttare” på det gamla materialet än vi är nu, faktiskt, och jag sätter väl inte direkt på plattan hemma, men I’m One och Grand Design är fortfarande bra.

Både Pontus och Stefan har tidigare – både tillsammans och var för sig – varit inblandade i projekt såsom Octoberland, Volvo 242, Lazer Stefanz och Wärk. Som Spetsnaz jämförs de ofta med tidiga Nitzer Ebb. Hur skulle ni själva vilja beskriva er musik?
– Punk och oi med synthesizers!

Vad tycker ni om de andra nutida svenska banden, t ex Sturm Café och Dupont, som ligger inom er genre?
– Vi älskar de få riktiga EBM-band Sverige har att erbjuda. Tillsammans kan vi förhoppningsvis göra genren större. Vi önskar dem all lycka.

Vilket av dagens svenska synthband anser ni är mest lovande?
– Backlash (älskar Loadstar) och Sturm Café (underbart retrosound).

Ordet är fritt, har ni något att tillägga?
– Skål für helvete!

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …