Majestic Vanguard – Beyond The Moon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Metal Heaven/Sound Pollution, betyg: 0]

Det här debuterande Falköpingsbandet som tidigare kallade sig Divine Disciples, ägnar sig åt melodisk power metal med allt vad det innebär av smattrande kaggar, skönsång, samt keyboard- och gitarrutflykter. Vad jag uppskattar mest med Majestic Vanguard är att de tar in lugna och oväntade partier i bland annat “The great eternity” och “Footprints”. Det skapar större förväntan och dynamik än om bandet bara tryckte gasen i botten från början till slut. Att Majestic Vanguard också inkorporerar folkmusikaliska melodislingor gör inte saken sämre och ger gruppen en egen identitet. En gitarrist som du bör låna ett extra öra är Johan Abelson som verkar inom den neoklassiska skolan och som framför en del extremt snygga grejer via gitarrhalsen. Den killen kan lira och han visar det, utan att låta egot ta över.
Det kristna budskapet i texterna kan man tycka vad man vill om. Själv tillhör jag inte de som uppskattar att få andras religösa tro eller partipolitiska åsikter kastade i ansiktet på mig, men i Majestic Vanguards fall upplever jag sällan lyriken som störande. Peter Sigfridssons texter kunde lika gärna ha skrivits inom fantasy-facket som hos så många andra power metalband, vad mig anbelangar. Undantag är tydliga Gudshyllningar som den i “Take me home” där texten går över gränsen för vad som är god smak. I det stora hela är dock detta en utmärkt cd.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …