Thursday , February 29 2024

Diverse artister – Svenska Popfabriken – Viljan Till Pop

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Svenska Popfabriken/Border, betyg: 0]

Svenska Popfabriken satte Klippan på rockkartan i slutet av 70-talet, genom att lansera punkband som Kriminella Gitarrer, The Push, Noise och allt vad de hette. Där spelades också Wilmer X och Torsson in och kvällspressen hyllade banden. Att den här samlingen skulle göra om bedriften betvivlar jag. Det räcker inte med att spela rockmusik och ha viljan för att få uppmärksamhet längre. Tiderna, liksom utbudet, har förändrats. Däremot förändras inte faktum: nämligen att denna samling är en ny termometer i arslet på vad som händer i Klippan idag. På så vis är detta en intressant cd, inte minst som jämförelse till dåtidens “storheter”. Svenska Popfabriken – Viljan Till Pop är en ojämn samling. Inte särskilt förvånande, med tanke på att samlingar brukar vara ojämna. En del grupper, som That Old Man Did´nt Walk, Fastfuel och Taboo är egensinniga höjdpunkter, medan Flugsvamp och Miss Paprika är lågvattenmärken. Övriga band/artister hamnar någonstans mitt emellan ytterligheterna. De tio grupper som förekommer på plattan lirar allt ifrån 70-talsinfluerad rock (Magma Mistress) till punkös (Royal Stakeout, Fastfuel) och singer songwriter-pop (Henrik Lundius). Stor bredd alltså. Likaså är det tekniskt sett. Här samsas allt från “klara” band till nybörjare. Viljan Till Pop är ett kul rockhistoriskt dokument och något av en hiss mellan himmel och helvete.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …