Wednesday , February 21 2024

Cream – Live At Royal Albert Hall

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Reprise Records/ Warner Music, betyg: 0]

Eric Clapton, Ginger Baker och Jack Bruce, tillsammans år 2005 som Cream igen, var väl knappast någonting världen hade förväntat sig innan det hände. Med Fresh Cream, Disraeli Gears och Wheels Of Fire – tre album som gavs ut mellan 1966 och 1968 men som sålde hela 35 miljoner – blev Cream den första riktiga supergruppen. Och tro mig när jag säger att de låter nästan exakt lika bra idag, på denna liveinspelade dubbel-cd.
Aldrig hade jag väl trott att Trötter, eh jag menar Clapton, skulle få sådan här glöd i gitarren igen. Karln har ju varit som en zombie i decennier och nu, helt plötsligt, brinner strängarna i gamla klassiker som “Spoonful”, “Badge”, “Politician”, “Crossroads”, “White room” och “Sunshine of your love”. Den enda svaghet jag upplever med plattan är egentligen herrarnas sång på sina ställen. Den har inte riktigt samma styrka och intensitet som i unga år, men vilka förväntningar kan man ha på artister som passerat sextio bast och bara lirat ihop en enda gång (1993) på nästan fyrtio år? Live At Royal Albert Hall är hursomhelst en utsökt nostalgitripp för fansen, en ytterst angenäm musikalisk upplevelse för nykomlingarna och en kärleksfull knytnäve av tung bluesrock, rakt i bröstkorgen på alla som lyssnar. Höj volymen maximalt, låt Jack Bruces bas spöa sönder dina fönster och dansa som om det är the summer of love igen.

Om Webbmaster

Kolla även

Dollar

Kan ett nystartslån vara vägen till en ny musikstudio?

Att starta en musikstudio är en dröm för många producenter och ljudtekniker, men finansieringen kan …