Saturday , April 20 2024

Patrik Skantze And The Free Souls Society – Fiction At First View

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mi-Mo Sound, betyg: 0]

Radio-utgåvan av titelspåret är nästan hälften så kort som den avslutande versionen av samma låt. Jag kommer att tänka på The Mamas & The Papas när jag först lyssnar till den, men att förvänta sig fortsatta 60-tals poplåtar av Patrik Skantze And The Free Souls Society är att vara fel ute. Åtminstone delvis. Den här plattan innehåller snarare lugn, progressiv rock med… just det, 60-tals pop-influenser. Ofta får jag även associationer till både Yes och Mike Oldfield i deras mer akustiska stunder och folkpop färgar plattan på sina ställen. Det känns dessutom bra när flöjtisten Eva Björkner lånar ut sin stämma emellanåt.
I progvärlden är långa episka låtar med stor musikalisk händelserikedom närmast en självklarhet. På Fiction At First View finns det egentligen bara två orgier som övertrasserar elva minuter styck: skönt avstressande “Gleam of hope” som kommer igång och svänger loss riktigt bra, samt spännande och vackra “The plunge”. Övriga spår är antingen jättekorta som den ljuvliga “Strange days” eller normallånga som “Craving for knowledge”.
Tyvärr tror jag inte att Fiction At First View kommer få den uppmärksamhet som den förtjänar. Lugna plattor har en förmåga att försvinna i mängden, men personligen kommer jag att låta denna cd värma mången kylig höstkväll, likt ett ljudande värmeljus i mörkret.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …