Aavikko – Back from the futer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Anders Christensson)

[album, Stupido records, betyg: 0]

I början av 90-talet fanns det en Finsk grupp som kallade sig Advanced Art och gjorde stenhård industrisynth. Jag älskade dem. Det händer fortfarande titt som tätt att jag tar fram deras skivor och lyssnar på. Tyvärr har jag inte fallit för några andra band ifrån detta land, inte förrän nu. Plötsligt, från ingenstans dök Aavikko upp och visade sig vara ett Finskt band som dessutom hållit på ett tag, det här är deras tredje platta.
Bandet består utav tre herrar, iklädda stilrena Kraftwerk-kostymer och med tillrättalagda frisyrer. Både stil och design känns väldigt utstuderad, något som för en gång skull bara gör mig glad. Men musiken, mina vänner, musiken! Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, jag hittar inte ord. Tänk dig ett instrumentellt Bob hund, fast med synthar. Lägg till Ennio Morricone´s filminfluenser och Beach boys glada melodier. Någonstans där hittar du Aavikko, men ändå inte. Det är snarare ett soundtrack genom ett snötäckt Finland än en ordinär popskiva. Det är tokigt, roligt, vackert och helt stört och jag kan inte annat än att le stort när jag lyssnar. Back from the futer är ett riktigt vitamin-piller och det är precis vad jag behöver den här tiden på året. Tack Aavikko och tack Finland för att ni ännu en gång gett mig ett favoritband.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …