Wednesday , July 24 2024

The Prodigy – Their law – The Singles 1990-2005

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Philip Assarson)

[album, Playground, betyg: 0]

Som ett sant gammalt Prodigy fan startar jag ivrigt nya samlingsplattan och möts av inledningsspåret “Firestarter”, låten som blev den riktiga starten på Prodigyhypen i mitten av nittiotalet. De två tidigare albumen “The Prodigy Experience” och “Music For The Jilted Generation” började sälja riktigt bra först efter att singeln “Firestarter” släpptes.

Liam Howlett (musik) & Keith Flint (sång) är den bestående duon av den tidigare kvartetten som också bestod av Maxim (sång / Mc) samt Leeroy (dans & sång) som numera satsar på solokarriärer. Singelsamlingen “Their Law” försöker sammanfatta de femton år Prodigy utvecklats och spåren ligger inte i kronologisk ordning, och några av spåren är nya versioner. Jag saknar dock några av de bästa remixerna som andra artister gjort och tycker gott att man kunnat ta med dem.

Spåren man först känner igen på samlingsalbumet är, förutom “Firestarter”, låtar som “Breathe”, “Smack My Bitch Up”, “Voodoo People” samt “Poison”. Och “No Good” i originalversion. “One Love” har man tagit med i en ny mix som luktar lite Goa-trance med indiska trummor och effektbehandlade instrumentkanaler, men utan att tappa Liams Prodigystämpel. En av Prodigys första hits, “Charly”, finns också med i remixad version samt några av Prodigys senare singlar som “Hot Ride”, “Spitfire” och trash-the-disco-punkspåret “Girls”.

Nu tror jag kanske att de flesta fansen redan har albumen och kanske även några av de gamla singlarna och då känns kanske köpet lite onödigt. Men om man inte redan har en massa Prodigy hemma och faktiskt är lite nyfiken, eller om man lider av ett måste-ha-begär grundat i samlarnojja och behov av en komplett samling så köper man givetvis plattan.

Skivan får 4 piercingar av 5 möjliga för att Liam Howlett, Keith Flint & Co har gett ravekulturen och dess generation många tidlösa och minnesvärda låtar. För alla har ett Prodigyminne värt att minnas..

Missa inte intervjun med The Prodigy i nya Zero nr 3/05

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …