Skinny Puppy – The Greater Wrong of the Right Live

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[dvd, SPV / Playground, betyg: 0]

Det blev som man hoppades. Skinny Puppys återkomstturné i fjol dokumenterades och sammanfattades i DVD-format. Äntligen kunde den tidigare livevideon Ain’t It Dead Yet?, med sin tämligen mediokra kvalitet, få en konkurrent.

De som befarat att bandets revival skulle generera i något gubbigt kan andas ut. Skinny Puppy anno 2004 är minst lika energiskt och bra som när Ogre pulveriserade rekvisitadödskallar i mitten åttiotalet. En alltid lika subtilt karismatisk Ogre stjäl mycket av uppmärksamheten från synthspelande cEvin Key och det övriga kompbandet. Konserten, som är inspelad i hemlandet Kanada, är något av ett korståg mot Bush. Ihopklippta samplingar av olika tal av presidenten inleder konserten och under konsertens gång visas porträttbilder av Bush, där huvudet placerats i mitten av ett hakkors. Klädd som en medeltida pestdoktor med fågelmask, gör Ogre scenentré till “I'mmortal”. Dräkten försvinner av bitvis under konsertens gång och ersätts av annan klädsel eller rekvisita. Ett exempel är när Ogre fontänspottar någon slags neongrön, fluorescerande sörja från en gasmask i den klassiska Gulfkrigsprotesten “VX Gas Attack”

Ljudet (en tung 5.1-mix), uppträdandet och kameraarbetet är i toppklass. Ett gigantiskt minus och en varningens finger ska dock höjas gällande DVD-produktionen. SPV har misslyckats med konverteringen mellan amerikanska bildformatet NTSC till det europeiska PAL, vilket leder till att ryck i både bild och ljud och pixelfel uppstår med jämna mellanrum. Detta gör att vissa av låtarna blir en ytterst frustrerande upplevelse att genomhärda.

Utöver den relativt färska Kanadakonserten medföljer även en generös bonusskiva med tre kortare konsertdokumentärer från tidigare turnéer. Den mest intressanta är Eurotrama, som är ett collage av de hemvideobilder som filmades av cEvin Key, Ogre och den bortgångne bandmedlemmen Dwayne Goettel under Head Trauma-turnén 1988. Utöver konsertfilmerna medföljer även regissören William Morrisons ambitiösa minidokumentär “Information Warfare”, som kritiskt, men ändå sakligt, fokuserar på det senaste Irakkrigets brister och fel.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …