Saturday , April 20 2024

Goldfrapp – Supernature

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Linda Iliste)

[album, Mute / EMI, betyg: 0]

Vokalisten, och tillika f.d. Tricky-medlemmen/DJ:n, Alison Goldfrapp och kompositören Will Gregory, släppte under namnet Goldfrapp debuten Felt Mountain 2000. 2003 års uppföljning Black Cherry hyllades. Inför lanseringen av den senaste plattan Supernature har skivbolaget Mute talat om Goldfrapp som en “global angelägenhet”. Karriären pekar med all rätta uppåt för de båda britterna, som lockat till sig både Franz Ferdinand och Marilyn Manson för musikaliska samarbeten.

På Supernature möter blaserat 2000-tal vitaliserat 80-tal i en delikat cocktail av dansvänlig electropop med discodivan Alison i centrum.
Med klassisk nektardrypande röst sjunger hon, och ackompanjeras genom hela albumet av tunga skönljudande elektroniska tongångar som emellanåt smaksätts av ambienta stråkar, pianostycken och lekfulla klanger. Det är sexigt, glamoröst och hedonistiskt. Art-popen levandegörs med tydliga influenser från Gary Numan och Human League i spår som Koko och Ride A White Horse. Likväl finns tidtals arvet från Donna Summer och Marc Bolan närvarande. Då och då skimrar vemod till; U Never Know och efterföljande Let It Take U vaggar sävligt på melankolins tunga vågsvall. Time Out From The World lockar med drömska ljudlandskap.

Tyvärr tenderar musiken i längden att upprepa för mycket av sitt eget välsmakande recept, och den glittrande dekadenta ytan skulle nog göra sig gott med lite mer djup.
Detta till trots är Goldfrapp tveklöst ett hårdsminkat nattklubbsspektakel av hög klass.

Läs även intervjun med Goldfrapp i Zero Music Magazine nr 2-2005

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …