Monday , February 26 2024

Diverse artister – Fiat Lux

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Philip Assarson)

[samling, Fiat Lux, betyg: 0]

Om man som bolag ska släppa ett samlingsalbum på två plattor som tvärsnittar sex år av det man är mest stolt över så är man vara väldigt självsäker om man blandar spår som man har gjort på denna samling.
Inledningsvis består skivan av en särdeles skadad blandning av elektropunk och lowtechno, eurotrance, discofunk och minimalistsynt. Det är ett tjockt grått molntäcke av vemod och moll, men ibland spricker den fina väven upp i musikaliska solstrålar. Jag som är medlem av Nintendogenerationen får gåshud när 8 bitars inspirerade melodier samsas med nyskapade basgångar.
Jess & Crabbe är två av bolagets dynamiska duos som satsar på funkiga svängar. Deras låt “The hell & Back” är ganska kul, ungefär som ett adrenalinstressat aerobicspass med en skendräktig spandexklädd Göran Johansson som instruktör. Dock har Jess sidoprojekt – 10Lec6 sparkat upp skivomslaget med en punkattityd som rinner över kanten. Tack o lov står 10Lec6 ensamma i sin genre med spåret “Counter Stroke” vilket är tur för annars hade skivans totalbetyg sänkts betydligt.
Jess & Crabbe har fler flottiga fingrar med i spelet än man tror. Ett projekt som sedermera gick in i väggen (vilket kanske var tur) är deras Dr. Dred & Splitt Shady som på samlingen bidrar med spåret “Spliff Party 1200” som man gör bäst i att snabbt skippa. Jag har hört grannpojkar sy ihop bättre mixningar på hemdatorer med samplingar från P3.
Exotica är bolagets mångsysslare/småpysslare som kan liknas efter franska Laurent Garnier. Bakom namnet Exotica står Olivier Gauthier helt solo omringad av syntar, keyboards och mixers. Nämnvärt är att Olivier bidrar med samlingens bästa spår “Eventide”, en downtempo/ambient fas på cirka 4 minuter.
Samlingsalbumet är vrickat och skruvat och precis på gränsen för att passa min smak. Men visst är den saliga blandningen av bolagets udda genrer & frikostighet är värd en provlyssning i närmaste skivaffär.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …