Henrik Nordvargr Björkk – Vitagen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Essence, betyg: 0]

Henrik Nordvargr Björkk ligger bakom noiseakter som Folkstorm och Toroidh och har samarbetat med japanske noiselegenden Merzbow. Vitagen är dock en förvånansvärt lågmäld skiva som enklast kan beskrivas som noise-ambient. Nordvargr rör sig i lågmälda, repetitiva och mycket stämningsfyllda elektroniskt instrumentala och samplingsuppbyggda ljudlandskap. Det är mycket vitt brus, mullrande och bakomliggande suggestiva oväsen. I ett av spåren fungerar ett geigermätarliknande tickande som metronom. Vitagen påminner inte så lite om Trent Reznors suveräna soundtrack till datorspelet Quake från 1996. Det är ett mycket angenämt album att ha i bakgrunden om man sitter uppkurad i favoritsoffan med en skräcklitterär bok som sällskap.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …