Wednesday , February 21 2024

Sutekh – Born Again: Collected Remixes 1999-2005

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Leaf/Dotshop.se, betyg: 0]

Bakom namnet Sutekh döljer sig den amerikanske musikern, DJ:n och producenten Seth Horvitz. De flesta som gillar elektronisk klubbmusik känner troligtvis redan till honom, annars fungerar den här plattan som en utmärkt introduktion.

Dubbelalbumet Born Again innehåller nämligen 23 av Seths mest lyckade remixer. Det är främst låtar av electro- och electronica-karaktär (exempelvis från Kammerflimmer och Safety Scissors) som har bearbetats. Seth har dock även samarbetat med ett par mer klassiska popartister, som till exempel den norska sångerskan Hanne Hukkelberg.

Kännetecknande för Sutekh är ett kallt, perfektionistisk och nästan kliniskt sound. Ljuden är hårda och minimalistiska, rytmerna maniska och drivande. Han tycks ha den ena foton i den brittiska electronican (tänk LFO och Autechre) och den andra fast förankrad i Detroits klubbvärld (tänk Joey Beltram).

Med så fenomenala förebilder kan det inte gärna bli något annat än bra. Born Again är mycket riktigt också en trevlig och klart kvalitativ samling. I synnerhet Seths senare remixer (perioden 2004-2005) imponerar.

Den här samlingen har potential att bli varje elektronisk DJ:s bäste vän i höst. Men den fungerar faktiskt även hemma i stereon. Bredden är så pass stor (här finns allt från knastrig electronica och dansant electro till pulserande house) att det även håller vid koncentrerad lyssning.

I all sin enkelhet är det här smått mästerligt. Att elektronisk musik kan vara så kall, ren och exakt! Jag är helt övertygad att både Ralf Hütter och Brian Eno hade jublat om de hade hört det här (vilket de, i och för sig, också mycket väl kan göra).

Glöm dina gamla, dammiga 80-talsvinyler. Så här låter nutiden!

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …