Wednesday , July 24 2024

Ministry – Rantology

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Sanctuary / Border, betyg: 0]

Ministry fyller hela tjugofem år och firar detta genom att ge ut en samling av gamla och nyare låtar som mixats om en aning.
Al Jourgensen gjorde harmlös synth- och industripop i början av åttiotalet, men ändrade helt och hållet sitt bands sound när han tog in en andre medlem till Ministry: Paul Barker. Tillsammans gjorde de 1988 skivan The Land of Rape and Honey, en nydanande milstolpe inom industrigenren som influerade många. Redan året efter kom uppföljaren The Mind is a Terrible Thing to Taste, en snabbare och intensivare skiva med imponerande produktion, där den största förändringen i ljudbilden låg i ett flitigare gitarranvändande. Ministrys karriärmässiga peak kom 1992 med det skoningslöst hårda albumet Psalm 69 och monsterhiten “Jesus Built my Hotrod” (som var skivbolaget Warners mest säljande singel under 1992). Därefter ledde ett accelererande missbruksproblem hos Jourgensen till skrivkramp för gruppen, vilket gjorde att det dröjde länge till de efterträdande släppen Filth Pig och Dark Side of the Spoon. Efter 2003 års Animositisomina hoppade Barker av baserat på personliga skäl, och den numera nyktre Jourgensen gjorde Ministry till en mer gitarrbaserad grupp än någonsin. Efter senaste albumet Houses of the Molé är Ministry nära att gå under epitetet “metal”.

Rantology har två nackdelar. Dels är urvalet mer fokuserat på de senare albumen Animositisomina och särskilt fjolårets Houses of the Molé, än att plocka låtar från hela karriären. Det finns inte en enda låt från Ministrys första åtta år.
Den andra nackdelen är att remixernas kvalitet oftast är undermåliga originalen. De är emellanåt förvånartsvärt tama, som den uppdaterade versionen av “N.W.O.”, där samplingar av George W. Bush har fått ersätta de tidigare sådana av dennes fader.
Ett stort plus är dock de avslutande spåren. Det är tre liveupptagningar, bland annat av den lysande “The Fall”, det närmaste Ministry har kommit till att göra en ballad.

Ministry har gjort några av de absolut bästa albumen inom industrirockgenren. Skaffa dem och live-DVDn Sphinctour istället för denna samling.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …