Sunday , February 25 2024

Laakso

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

2003 släppte Laakso debuten “I miss you, I´m pregnant” och hyllades hejdlöst i den svenska musikpressen. Sedan dess har bandet bytt upp sig till ett större skivbolag och i september i år kom uppföljaren “My gods”. Även den blev hyllad, men bandet kände inga krav på att följa upp succén.

–När förra skivan hade släppts blev det lite panikartat, att fan vi har inga låtar. Det var mer det som var lite jobbigt, säger sångaren Markus Krunegård som på nya plattan visat att såväl låtskrivarkonst som hans fantastiska röst fortfarande är intakt.
Singeln “High drama” är ett av flera starka spår på “My gods” och de gamla fansen kommer definitivt känna igen sig.

Vad handlar texterna om?
–Dom är i en ganska dokumenterande stil, berättar Markus.
–Det blir ofta att man skriver en låt när det har hänt nånting. Allt är inte sant i texterna, men det är sällan jag sitter och hittar på om nån tjej i Tylösand…
… som är 16 när man själv är 45, fyller trummisen Lars Skoglund i.

Vad lyssnar ni på själva på?
— Väldigt mycket olika, nu har jag lyssnat på Kate Bush och italodisko i en vecka, berättar Markus.

Laakso bildades i Uppsala 1999, men numera bor tre av fyra medlemmar i Stockholm. Att bandnamnet och vissa låtar är finska beror på att David Nygårds föräldrar och Markus mamma kommer från Tornedalen. Markus pratar finska hemma med sin mor i Norrköping och bandet har nyligen spelat in en hel platta på finska.

Är det samma låtar som på “My gods”?
–Nej, det är helt andra låtar. Lite mer åt Robert Broberghållet. Smaklöst och lite buskis, raggarrock kan man säga, förklarar bandet.

Om man gillar det ni gjort på engelska kommer man då även gilla det på finska?
–Det skiljer sig men det är ju samma band, det är inte ljusår ifrån. Det är inspelat i en stuga och det låter därefter – lite mera stugrock, förklarar Markus.
–Tanken har varit att göra en snabb inspelning och släppa det i Finland.

Bara i Finland?
–Dungen funkar ju bra i USA, så vem vet, språket behöver ju inte vara nåt problem, funderar Lars.
–Det ska ju gå att få tag på, för den som vill, säger Markus.

Hur kommer Laakso låta i framtiden?
–Det enda vi vet är att det inte kommer låta som förut, men det kommer nog alltid vara poplåtar med mycket melodier, mer dans kanske…
–Men jag tycker skivor är en märklig grej. Man spelar in som vi gjorde nu under två veckor och det var så vi lät då, hade vi gjort skivan en månad senare hade det blivit nåt annat, säger Markus.

Men dans?
–Det vore ju kul att göra nåt helt annat, nån housegrej eller nåt. Men vi är ju inte bra på det, det skulle bara bli skit.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …