Saturday , April 13 2024

Black Ice – Terrible birds

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Linda Iliste)

[album, Hungry Eye Records, betyg: 0]

Black Ice såg dagens ljus som ett sidoexperiment för bassisten Skot B och keyboadristen Stevenson Sedgwick från San Francisco-bandet Phantom Limb. 2003 kom den kritikerrosade debuten Eve E.P. Terrible Birds är bandets första fullängdare, vilket likaså förvandlat Black Ice till ett heltidsprojekt för medlemmarna, som också inkluderar sångerskan Miss Kel, keyboardisten Melanie X och trummisen Mr Brown.
Black Ice bygger sitt musikaliska rum av motsträviga mörka tongångar, vilka ger utrymme för allehanda laborationer; här trängs inspiration från traditionell deathrock och post-punk med något så ovanligt som hyfsat självständiga gothuttryck. Black Ice är ett sunt bidrag till sin genre, vilken de hjälper till att tänja på och utforska nya vägar inom.
Miss Kels mycket speciella röst tycks kryddad med distorterad ilska och desperation, och de nakna arrangemangen drivs framåt av Mr Browns monotona trummande.

Terrible Birds är pulserande atmosfärig där den gräver sig fram i ett svårmod som snarare är intagande än frånstötande. Det är lite som ett barns mardröm; inte tillräckligt otäckt för att låta bli att väcka nyfikenhet. Tveksamhet tar emellertid sitt utrymme över nyfikenhet, då Black Ice börjar kännas för nutida, när det äldre soundet får ge vika för ett alltför moderniserat förhållningssätt till genren.
En jämförelse med tidiga Siouxsie and the Banshees och sentida Switchblade Symphony känns inte helt otillbörlig; det är i gapet mellan dessa olika utsvängningar Black Ice rör sig, med en fot på vardera sida om tidens influenser. Det låter bra till en början, t.o.m. mycket bra. Efter ett par genomlyssningar börjar dock intresset svikta och vad som återstår är en debut med kapacitet, som skulle blomma ut fullständigt om post-punken fick starkare fäste.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …