Thursday , February 29 2024

16 Horsepower – 16 Horsepower

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[dvd, Glitterhouse / Playground, betyg: 0]

Det nyligen insomnade folkrockbandet 16 Horsepower summerar karriären med en samlings-DVD. Dave Eugene Edwards, hjärnan bakom det smått legendariska Coloradobandet, har gått vidare för att satsa fullhjärtat på egna projektet Woven Hand. DVDn bjuder på samtliga 16 HP-videor, liveupptagningar, en minidokumentär, fantastiska surroundremixer (både i DTS och Dolby Digital) av ett flertal låtar samt en hel separat skiva med intervjuer av bandet.

16 Horsepowers musik är minst sagt unik och svårbeskrivlig. Det är genomgående beckmörk och stämningsfull rock som har tydliga influenser från tidig amerikansk folkmusik, country, blues och gospel. Instrument som banjo, kontrabas och dragspel inkluderas med jämna mellanrum. Ibland är det ösigt, som i countryrockrökarna “Clogger” och “Haw”, ibland stillsamt och ljuvligt vackert, som i transcendenta “Hutterite Mile” och “Blessed Persistence”. Edwards starka kristna tro genomsyrar texterna, men det rör sig aldrig om något propagerande. Oftast är det livsfilosofiska reflektioner, ibland mytiska berättelser. Den otroligt välskrivna lyriken i kombination med den ambienta musiken resulterar i att det inte kan beskrivas som något annat än magiskt. Edwards röst är ett helt eget kapitel. Den är så mäktig att man nästan trillar ihop i en liten benhög på golvet.

Dave Eugene Edwards musikaliska engagemang är imponerande, fascinerande, medryckande och nästan skrämmande. Detta märks särskilt i liveupptagningarna och intervjuerna. Covern på Joy Divisions mästerliga “Heart and Soul” är faktiskt likvärdig originalet, något som få andra skulle klara av att göra.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …